Duże zmiany na rynku drobiu

Kurczaki drożeją, a indyki tanieją. Na giełdach towarowych duże zmiany zarówno w notowaniach, jak i podaży mięsa. I wkrótce rozpoczynające się wakacje nie są głównym czynnikiem, wpływającym na taką sytuację.
W tym tygodniu ceny tuszek kurczaków zaczęły mocno piąć się w górę. A wszystko z powodu mocno odczuwalnego braku żywca na rynku, spowodowanego głównie likwidacją dużej ilości stad. Restauracje już działają, za chwilę rozpoczynają się wakacje. Ewentualne większe w tym czasie zapotrzebowanie na drób, może tylko zwiększyć problem. Maklerom trudno przewidzieć rozwój sytuacji. Eksport na razie nie jest duży, porównując z okresem sprzed pandemii. Ale to może szybko się poprawić, bo coraz więcej jest pytań o surowiec od odbiorców z Czech, Słowacji, Niemiec i Francji.
Cena tuszek zbliża się go 8 złotych za kilogram. Droższe są też elementy z kurczaków, ale największe podwyżki notują filety.
Kurczaki | ||
średnie ceny transakcyjne zł/kg | ||
tuszki | 7,80 | |
ćwiartki | 5,60 | |
skrzydełka 3 cz. | 6,80 | |
noga z/k | 6,00 | |
podudzia i udziec | 6,40 | |
polędwiczki | 13,00 | |
filety | 14,20 | |
źródło: BM Agrohandel |
Tymczasem na rynku indyków lekka korekta.
Indyki | ||
średnie ceny transakcyjne zł/kg | ||
sznycle | 19,60 | |
filety | 18,00 | |
polędwiczki | 17,60 | |
medaliony | 12,60 | |
skrzydełka | 7,00 | |
źródło: BM Agrohandel |
Źródło: Agrobiznes TVP