Drób – drożej być może
Taniej to już było - uważają maklerzy giełd towarowych. Na rynku kurczaków podwyżki cen eksportowych elementów, na rynku indyków zdrożało wszystko.
Choć podaż żywca zarówno indyków, jak i kurczaków nieco wzrosła, to równocześnie przybyło zamówień z zagranicy. Eksport, głównie na zachód Unii Europejskiej, idzie pełną parą. Przyczyniło się do tego poluzowanie w wielu krajach obostrzeń covidowych. Otwierane są restauracje, a konsumpcja rośnie.
W eksporcie cały czas dominują filety. Zakłady przetwórcze nie nadążają z ich produkcją, bo zapasów w chłodniach nigdzie już nie ma. Kontrakty są podpisane na miesiąc, a nawet dwa do przodu. Trwa więc poszukiwanie surowca. Co prawda tuszki z kurczaków staniały do 7 zł/kg, a skrzydełka do 6,20 zł/kg, ale większość pozostały elementów nie traci na wartości.
Kurczaki | ||
średnie ceny transakcyjne zł/kg | ||
tuszki | 7,00 | |
skrzydełka 3 cz. | 6,20 | |
ćwiartki | 5,20 | |
filety | 15,00 | |
polędwiczki | 14,60 | |
źródło: BM Agrohandel |
Natomiast na rynku indyków od początku roku ceny cały czas pną się w górę. Wszystkie elementy zdrożały od 20 go nawet 60 groszy.
Indyki | ||
średnie ceny transakcyjne zł/kg | ||
filety | 18,00 | |
polędwiczki | 17,00 | |
mięso drobne z udźca | 16,00 | |
skrzydła | 8,00 | |
źródło: BM Agrohandel |
Źródło: Agrobiznes TVP
Powrót do aktualności