Pędzący królik
123RF Zdjęcie Seryjne |
A potrzeby firm co roku są coraz większe, bo rośnie popyt na to mięso. Wpływa na to między innymi moda na zdrową żywność i powrót do wytwarzania tradycyjnych potraw samemu, na przykład pasztetu z królika. Rynek dynamicznie się rozwija. Przybywa ferm, ale już nie tych małych, a coraz częściej tych powyżej 50 samic i to z przeznaczeniem na sprzedaż bezpośrednią, dlatego zakładom może być coraz trudniej znaleźć surowiec.
Firmy przetwórcze nie miały więc wyjścia i w tym sezonie podwyższyły stawki już na początku marca. I wygląda na to, że takie ceny raczej będą musiały utrzymać się, by nie zniechęcić dostawców.
Króliki
ceny skupu żywca zł/kg
teraz 8,00-8,50
rok temu 7,00-8,00
źródło: PZHK
Źródło: Agrobiznes TVP
Powrót do aktualności