Produkcja komponentów paszowych w UE

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
W poprzednim roku zmniejszeniu uległa produkcja komponentów paszowych dla bydła - o 1%, dla trzody chlewnej utrzymywała się na stabilnym poziomie. W związku z większym spożyciem mięsa drobiowego wzrostowi uległo użycie pasz dla drobiu - o 2%.
Zdaniem FEFAC w bieżącym roku spadkowi ulegnie produkcja komponentów paszowych w Unii - o 0,5%. Wszystko z uwagi na spadek zapotrzebowania ze strony sektora hodowlanego. Wzrostowi o 1% ma ulec popyt na komponenty paszowe dla drobiu. Z uwagi na zmniejszenie produkcji żywca wieprzowego może nastąpić zmniejszenie popytu na pasze w tym sektorze o 2-3%. O 1% zmniejszy się popyt na pasze dla bydła. Wynika to z mniejszego zapotrzebowania spowodowanego wyższymi temperaturami w Unii.
Źródło: FAMMU/FAPA w oparciu o: FEFAC, Agra Facts No. 4-16