FAO: Kwietniowy wskaźnik cen żywności niższy od marcowego

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Wskaźnik cen zbóż w kwietniu wyniósł 167,6 punktów i był niższy od marcowego o 2,2 punktu, czyli 1,3 proc. Do spadku przyczyniła się zmniejszająca się cena pszenicy spowodowana dużymi dostawami na rynek i oczekiwaniem kupujących na dalszy spadek cen. Ceny kukurydzy od marca zmieniły się nieznacznie, podobnie jak ceny ryżu, na który był niewielki popyt.
Wskaźnik cen olejów roślinnych wyniósł 150,2 punktów, czyli o 1,5 punktu, albo 1,0 proc. mniej niż w marcu br. Ceny oleju sojowego powoli rosły.
Wskaźnik cen mięsa w kwietniu wyniósł średnio 178 punktów, czyli o 3 punkty, albo 1,7 proc. mniej niż w marcu. Na wartość wskaźnika wpłynęły wyższe ceny wołowiny i jagnięciny w Australii i Nowej Zelandii. Ceny wieprzowiny lekko wzrastały, a drobiu spadały.
Źródło: farmer.pl JK