Tanie kurczaki z Ukrainy zmartwieniem polskich firm drobiarskich

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Jak mówi "Pulsowi Biznesu" Kazimierz Pazgan, prezes Grupy Konspol, polscy producenci nawet bez kontyngentów już są drożsi od producentów ukraińskich. "Filet drobiowy z Ukrainy bez cła, czyli w ramach bezcłowego kontyngentu, kosztuje około 6 zł za kg, a z cłem około 10 zł. Natomiast w Polsce koszt wytworzenia wynosi około 12 zł" - tłumaczy gazecie Pazgan.
Skala produkcji pojedynczych ukraińskich zakładów drobiarskich jest nieporównywalna z naszą. W Kijowie działa największa fabryka w Europie z produkcją na poziomie 600 tys. ton rocznie, podczas gdy Polska produkuje 1,8 mln ton - zauważa "Puls Biznesu".
Źródło: Portal Spożywczy za: Puls Biznesu