Światowa produkcja wołowiny będzie rosła

![]() |
123RF Zdjęcia Seryjne |
W Afryce, niewiele więcej wołowiny niż przed rokiem wyprodukuje Egipt. Wzrośnie także nieznacznie produkcja tego gatunku mięsa w RPA. W 2013 r. produkcja wołowiny w Stanach Zjednoczonych może obniżyć się o 3,1 proc. do 11,5 mln ton. Będzie to wynik redukcji liczby ubojów bydła. Spadku produkcji wołowiny można także oczekiwać w Kanadzie. W krajach Unii Europejskiej produkcja obniży się o 0,5 proc. do 7,6 mln ton. Dynamika spadku produkcji w tych krajach będzie jednak mniejsza niż w 2012 r., kiedy to wynosiła 4 proc. W Oceanii wzrost ubojów bydła przyczyni się do zwyżki produkcji wołowiny zarówno w Australii, jak i w Nowej Zelandii.
W 2013 r. zwiększy się także produkcja tego gatunku mięsa w Rosji, natomiast w Japonii pozostanie na relatywnie niezmienionym poziomie 0,5 mln ton. W 2013 r. do światowego handlu trafi 8,6 mln ton mięsa wołowego, tj. o 4,6 proc. więcej niż w 2012 r. Braki podażowe na wielu rynkach świata będą głównym motorem napędowym handlu.
Wzrośnie import tego gatunku mięsa do Stanów Zjednoczonych (+15 proc.) oraz Kanady, który zrekompensuje luki podażowe na tych rynkach. Import wołowiny do Chin zwiększy się aż o 24 proc. w porównaniu z 2012 r. Będzie to wynik po części przestawienia się niektórych konsumentów z drobiu na inne gatunki mięsa w związku z epidemią ptasiej grypy. Więcej wołowiny sprowadzą także Japonia (+5 proc.), Malezja, oraz Wietnam, mniej zaś Korea Południowa (-8,3 proc.). Mniej wołowiny zaimportuje Rosja (-0,6 proc.) ze względu na wzrost podaży krajowej produkcji. Import do krajów Unii Europejskiej pozostanie na poziomie zbliżonym do ubiegłorocznego. W 2013 r. więcej wołowiny wyeksportują Brazylijczycy oraz Australijczycy, odpowiednio o 6,3 proc. oraz 4,1 proc.
Eksport ze Stanów Zjednoczonych obniży się o 1,8 proc. Zwiększy się za to sprzedaż wołowiny z Nowej Zelandii, Urugwaju, Paragwaju, Meksyku oraz Argentyny. Mniej wołowiny wyeksportują zaś kraje Unii Europejskiej oraz Kanada. W 2013 r. Indie mogą wyeksportować 1,6 mln ton mięsa wołowego (przede wszystkim z wołów) tj. o 15 proc. więcej niż w 2012 r. Eksport ten trafi głównie do krajów azjatyckich (Wietnamu i Malezji), a także do krajów Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej.
Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA (na podstawie FAO Food Outlook)