Prezes PKM Duda: Sektor trzody chlewnej stać na więcej
Prognozowana produkcja świń w UE w 2010 roku wyniesie ok. 253 mln sztuk. Najwięksi gracze wyprodukują: Niemcy 45,5 mln sztuk, Hiszpania 39,8 mln sztuk, Dania 28,4 mln sztuk, Francja 25,0 mln sztuk, Holandia 24,0 mln sztuk a Polska 20,5 mln sztuk. - W 2011 roku w UE produkcja będzie na poziomie zbliżonym do roku 2010 - prognozuje Maciej Duda. - Cieszy nas, że według prognoz Komisji Europejskiej, w średnim okresie, tj. do 2015 roku produkcja mięsa wieprzowego w UE wzrośnie do 23,3 mln ton, co zwiększy spożycie na 1 mieszkańca UE do 43,7 kg. Powinno to sprzyjać decyzjom inwestycyjnym - zaznacza.
Jednym z czynników wpływających na niższą rentowność producentów trzody w Polsce jest duże rozdrobnienie produkcji. - Zwiększenie jej skali opartej na bardzo dobrym materiale genetycznym, przy odpowiednio zbilansowanym żywieniu i fachowej opiece weterynaryjnej, to czynniki konieczne do spełnienia przez polskich producentów trzody, aby rodzima wieprzowina mogła skutecznie konkurować z zagraniczną zarówno na rynku krajowym jak i rynkach trzecich - podkreśla prezes PKM Duda.
Hodowla może być opłacalna, ale trzeba zwiększyć skalę produkcji. - Drogą do zyskowności jest profesjonalizacja chowu w Polsce i inwestycje - uważa Maciej Duda. - Mamy w Polsce ponad 600 tys. gospodarstw zajmujących się hodowlą trzody. Około 70 proc. z nich to gospodarstwa bardzo małe, utrzymujące mniej niż 20 tuczników. W odniesieniu do takich ilości trudno mówić o możliwości rentownej hodowli. Musi wzrosnąć liczba gospodarstw towarowych nastawionych wyłącznie na produkcję trzody i to w znacznie większych ilościach - dodaje.
Źródło: Portal Spożywczy