Ceny zbóż, notowania, aktualności

Prezes Polskiego Mięsa: Wirus H1N1 nie zraża konsumentów do wieprzowiny

Prezes Polskiego Mięsa: Wirus H1N1 nie zraża konsumentów do wieprzowiny

Jak dotąd z polskiego rynku mięsa nie docierają sygnały, jakoby grypa meksykańska miała negatywny wpływ na sprzedaż wieprzowiny, oraz jej przetworów - mówi Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.

Janusz Rodziewicz, prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP, przypomina, że nie ma możliwości, aby człowiek zaraził się świńską grypą poprzez spożywanie mięsa czy wędlin. - Do zakażenia może dojść jedynie wskutek bezpośredniego kontaktu ze świniami lub osobą przenoszącą wirusa - podkreśla Rodziewicz.

Zdaniem Witolda Choińskiego widmo epidemii nie powinno mieć przełożenia na sprzedaż ani konsumpcję mięsa. - Polacy przyzwyczaili się w ostatnim czasie do medialnych afer. Nastroje konsumenckie nie zmieniają się już tak gwałtownie. Zresztą, w tym przypadku wszelkie obawy związane ze spożywaniem mięsa, nie mają żadnego merytorycznego uzasadnienia - zaznacza prezes Związku Polskie Mięso.

Źródło: portalspozywczy.pl