Wielkanoc za pasem
Dla handlowców rozpoczął się sezon wielkanocny. Większość zmodyfikowała swoją ofertę tak, aby znalazło się w niej coś, co trafi na świąteczny stół lub przyda się w przygotowaniach. Sprzedaż jaj już bije rekordy.
Sprawdziliśmy to niedaleko Poddębic w bałdrzychowskich fermach niosek. Od tygodnia zaczął się okres hossy dla branży. Sprzedaż wzrosła o 100 proc. i tak będzie do samych świąt. Ceny jaj są o około 20 proc. wyższe niż przed rokiem, ale nie oznacza to wzrostu zysków. Znacznie zdrożała też produkcja.
Polacy w okresie wielkanocnym najchętniej kupują jaja białe, bo można je łatwo pokolorować, zamienić w pisanki i kraszanki. Niemcy np. wolą już kupować jaja ugotowane i pomalowane. Na naszym rynku też są nowości. My znaleźliśmy jaja przepiórcze, które idealnie wyglądają w koszyczkach wielkanocnych, zajmują mało miejsca i są w różnych barwach.
Sprawdziliśmy to niedaleko Poddębic w bałdrzychowskich fermach niosek. Od tygodnia zaczął się okres hossy dla branży. Sprzedaż wzrosła o 100 proc. i tak będzie do samych świąt. Ceny jaj są o około 20 proc. wyższe niż przed rokiem, ale nie oznacza to wzrostu zysków. Znacznie zdrożała też produkcja.
Polacy w okresie wielkanocnym najchętniej kupują jaja białe, bo można je łatwo pokolorować, zamienić w pisanki i kraszanki. Niemcy np. wolą już kupować jaja ugotowane i pomalowane. Na naszym rynku też są nowości. My znaleźliśmy jaja przepiórcze, które idealnie wyglądają w koszyczkach wielkanocnych, zajmują mało miejsca i są w różnych barwach.
Źródło: Agrobiznes, TVP1
Powrót do aktualności