Ceny śruty sojowej wciąż wysokie
Na rynku śruty spokój - ale być może to cisza przed burzą. Za tonę śruty sojowej czy wysokobiałkowych komponentów paszowych producenci są zmuszeni płacić około 780-800 złotych.
Chociaż na światowych rynkach ceny spadają, to u nas są ciągle wysokie i prawdopodobnie będą rosły, to efekt słabej złotówki. Sytuacja niedługo powinna się wyjaśnić, bo powoli kończy się czerwiec i kończą się zasiewy soi w Stanach Zjednoczonych.
Teraz wszystko zależy od tego ile deszczu i słońca zawita w lipcu i sierpniu na amerykańskie sojowe pola. Od sierpnia zacznie się też czas zbiorów rzepaku, a więc i produkcji śruty rzepakowej. Eksperci przewidują, że jej ceny będą niższe niż w zeszłym roku.
Byłby to kolejny spadek w ciągu ostatnich trzech lat. Wszystko dlatego, że w miarę jak wzrasta zainteresowanie rolników biopaliwami, wzrasta obszar zasiewów rzepaku. Rośnie więc góra rzepakowych makuch do przerobienia.
Chociaż na światowych rynkach ceny spadają, to u nas są ciągle wysokie i prawdopodobnie będą rosły, to efekt słabej złotówki. Sytuacja niedługo powinna się wyjaśnić, bo powoli kończy się czerwiec i kończą się zasiewy soi w Stanach Zjednoczonych.
Teraz wszystko zależy od tego ile deszczu i słońca zawita w lipcu i sierpniu na amerykańskie sojowe pola. Od sierpnia zacznie się też czas zbiorów rzepaku, a więc i produkcji śruty rzepakowej. Eksperci przewidują, że jej ceny będą niższe niż w zeszłym roku.
Byłby to kolejny spadek w ciągu ostatnich trzech lat. Wszystko dlatego, że w miarę jak wzrasta zainteresowanie rolników biopaliwami, wzrasta obszar zasiewów rzepaku. Rośnie więc góra rzepakowych makuch do przerobienia.
Źródło: Agrobiznes, TVP1