Ceny zbóż, notowania, aktualności

Kontrola jakości mięsa drobiowego

Kontrola jakości mięsa drobiowego
Kontrola przeprowadzona została w marcu 2005 roku i objęła 33 zakłady. Jej celem było zbadanie jakości handlowej mięsa drobiowego ze szczególnym uwzględnieniem tuszek z kurcząt, w tym:
  • jakości mięsa drobiowego w zakresie zgodności z wymaganiami określonymi w Rozporządzeniu Komisji (EEC) Nr 1538/91 z 5 czerwca 1991 r. w sprawie szczegółowych przepisów wykonawczych do rozporządzenia Rady (EEC) nr 1906/90 dotyczącego norm handlowych na mięso drobiowe,
  • prawidłowości obróbki poubojowej oraz klasyfikacji mięsa drobiowego,
  • składowania, pakowania, znakowania i transportu mięsa drobiowego,
  • prawidłowości przebiegu operacji technologicznych procesu uboju,
  • metod schładzania tuszek kurcząt oraz badania zawartości wody wchłoniętej.
W wyniku kontroli stwierdzono:
  • niezgodną z deklaracją producenta jakość handlową ocenianą na podstawie badań organoleptycznych:
    • 9 partii mięsa drobiowego (tuszek z kurcząt) o łącznej masie 5.887,3 kg , co stanowiło 7,2 proc. ilości skontrolowanego mięsa,
    • 11 partii elementów drobiowych (z kurcząt) o łącznej masie 31,5 kg, co stanowiło 0,2 proc. ilości skontrolowanej elementów drobiowych,
    • 6 partii mięsa indyczego i podrobów, o łącznej masie 252 kg, co stanowiło 3,3 proc. ilości skontrolowanej,
  • niezgodne z wymogami znakowanie:
    • 9 partii mięsa drobiowego w opakowaniach jednostkowych, o łącznej masie 785,2 kg co stanowiło 7,9 proc. skontrolowanych partii,
    • 32 partii mięsa drobiowego w opakowaniach zbiorczych o łącznej masie 35.586 kg, co stanowiło 28,6 proc. skontrolowanych partii,
  • niezgodne z Rozporządzeniem Komisji (EEC) Nr 1538/91 schładzanie tuszek drobiowych, tj. dwoma metodami jednocześnie – w 5 zakładach drobiarskich, co stanowiło 16,7 proc. skontrolowanych,
  • brak klasyfikacji lub nieprawidłową klasyfikację mięsa drobiowego – w 3 jednostkach, co stanowiło 9,1 proc. skontrolowanych,
  • brak prowadzenia badania wody wchłoniętej testem zakładowym – w 23 zakładach drobiarskich, co stanowiło 69,7 proc. skontrolowanych jednostek,
  • brak prowadzenia monitoringu temperatury w pomieszczeniach magazynowych w 2 jednostkach, co stanowiło 6,1 proc. skontrolowanych,
  • brak urządzeń do pomiaru wilgotności powietrza w pomieszczeniach magazynowych w 15 jednostkach, co stanowiło 45,5 proc. skontrolowanych,
  • niedokonanie zgłoszenia działalności gospodarczej do właściwego, wojewódzkiego inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych przez 20 zakładów drobiarskich, tj. 60,6 proc. ogółu skontrolowanych podmiotów.
W związku ze stwierdzonymi w trakcie kontroli nieprawidłowościami, wydano 1 decyzję administracyjną nakazującą prawidłowe oznakowanie 1 partii mięsa drobiowego o masie 1800 kg (wartość 8640 zł) oraz nałożono 13 mandatów karnych w łącznej wysokości 1700 zł.

Źródło: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno–Spożywczych