Ceny zbóż, notowania, aktualności

Sytuacja na rynku – mięso

Sytuacja na rynku – mięso

Nie jest tajemnicą, że wieprzowina sprowadzana z zachodu Europy jest bardziej wydajna. Co w prostym przełożeniu oznacza większą zawartość mięsa w mięsie - a czas dla importerów jest teraz bardzo sprzyjający. Korzystny kurs euro do złotego i wyraźne przeceny u naszych sąsiadów, sprawiają, że transporty z wieprzowiną nadciągają nie tylko z Belgii czy Holandii, ale nawet z odleglejszej Irlandii czy Hiszpanii. Taka sytuacja wymusza spadki cen krajowego towaru. W ciągu ostatnich dwóch tygodni, obniżki na rynku wieprzowiny sięgnęły nawet 30 groszy za kilogram. Półtusze w klasie E kosztują teraz średnio 5 złotych 30 groszy. Najtańszym producentem żywca są wciąż Duńczycy i Holendrzy. Zdecydowanie najdroższym Rumuni. A zaraz potem Słowacy. Polska znajduje się na środkowych pozycjach.

 

TRZODA CHLEWNA

euro/100kg mps

Dania 129

Holandia  130

Niemcy 142

Polska 144

Czechy 147

Słowacja 153

Rumunia  164

 

Podczas gdy ceny wieprzowiny idą w dół, rynek tłuszczy przeżywa swoje pięć minut. Tu wręcz przeciwnie, wszystko drożeje, bo uaktywnił się popyt ze strony naszych wschodnich kontrahentów. Więcej kosztują więc towary eksportowe. Tu w ciągu dwóch tygodni stawki poszły w górę o 30 groszy za kilogram. Tłuszcz kosztuje juz 2,5 złotego. Słonina około 3 złotych.

 

CENY TRANSAKCYJNE

eksport            zł/kg

tłuszcz twardy    2,5

słonina             3,0

Źródło: Agrobiznes, TVP